Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem
Tůmová, Michaela ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Křížová,, Ludmila (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem doplňku limitující aminokyseliny histidinu, podané ve formě duodenální infuze na množství a složení kravského mléka vysokoprodukčních dojnic. V teoretické části této práce je popsáno složení kravského mléka a metabolizmus živin u skotu. V této části jsou také popsány nároky vysokoprodukčních dojnic na esenciální aminokyseliny. Jsou zde uvedeny principy analytických metod, které byly použity pro rozbor mléka. Pro stanovení základních složek mléka byla použita infračervená absorpční spektrometrie a enzymaticko-konduktometrická metoda. Aminokyselinový profil kaseinu byl stanoven pomocí iontově výměnné kapalinové chromatografie. V experimentální části práce je uvedena metodika pokusu na dojnicích. Je zde podrobně rozepsán postup kyselé a oxidativně-kyselé hydrolýzy lyofilizovaného kaseinu a postup stanovení aminokyselin v těchto hydrolyzátech. Výsledky analýz byly statisticky vyhodnoceny, popsány a diskutovány s literárními zdroji. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů v Pohořelicích.
Stanovení kaseinů kapilární elektroforézou
Mičíková, Ivana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce, Stanovení kaseinů kapilární elektroforézou, se zabývá vypracováním analytické metody pro stanovení kaseinů v kravském mléce. Jako separační metoda byla používána kapilární elektroforéza (CE). Vyvinutý postup byl optimalizován a ověřen na standarech kaseinů a poté na reálných vzorcích. Teoretická část diplomové práce podává informace o složení kravského mléka, kaseinech, jejich využití v potravinářských i nepotravinářských technologiích. Jsou zde popsány některé nutriční faktory, jejichž aplikace ve výživě skotu ovlivňuje skladbu mléka.. Dále je zde uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE pro stanovení kaseinů. Experimentální část uvádí postup izolace kaseinů z mléčné matrice, použitý separační systém a stanovení kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka. Separace probíhaly ve dvou křemenných nepokrytých kapilárách. Obě kapiláry měly stejný vnitřní průměr a to 50 m. První používaná kapilára byla celkové délky 96 cm (efektivní délka 71 cm) a druhá použitá kapilára dosahovala celkové délky 125 cm (efektivmé délka 100 cm). Jako základní elektrolyt byl použit 10 mM fosfátový pufr o pH 2,5. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Analýza kaseinů kravského mléka kapilární elektroforézou
Dvořáková, Irena ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka, přičemž byla používána metoda kapilární elektroforézy (CE). Ta již byla optimalizována a ověřena v diplomové práci Ivany Mičíkové z roku 2009. Teoretická část diplomové práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, zvláštní kapitola pojednává o kaseinech samotných a o jejich využití v potravinářských i nepotravinářských oborech. V práci jsou dále popsány faktory, které mají vliv na skladbu mléka a na konci je uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE, které byly v posledních letech využity pro stanovení kaseinů. Experimentální část se zaměřuje na popis přípravy roztoků, postup při izolaci kaseinů a při samotných analýzách. Dále shrnuje uspořádání pokusu, odběr a zpracování vzorků a složení krmných směsí. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Analýza úrovně výživy a vybraných kvalitativních ukazatelů produkce mléka
KAZDA, Miloslav
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu úrovně výživy dojnic a její vliv na vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka. Cílem práce je provést komplexní hodnocení vlivu krmné dávky a její složení na kvalitu a kvantitu produkce mléka, s důrazem na identifikaci optimálních podmínek výživy pro dosažení co nejvyšší užitkovosti a zajištění dobrých zdravotních a životních podmínek dojnic. V první části práce byla provedena teoretická rešerše současných poznatků o výživě dojnic a kvalitě mléka, která se zaměřila na energetické a živinové potřeby dojnic, kvalitu a optimální zastoupení krmiv, jednotlivé fáze laktace, jakost mléka, mikrobiologickou a hygienickou hodnotu mléka a faktory ovlivňující jeho jakost. V druhé části práce byla provedena analýza úrovně výživy ve vybraném chovu. Byly zde hodnoceny směsné krmné dávky a jednotlivé komponenty v nich obsažené. Dále byla hodnocena užitkovost a kvalitativní ukazatele mléka (obsah tuku, bílkovin, laktózy, somatických buněk a celkový počet mikroorganismů).
Analýza úrovně výživy a vybraných ukazatelů v daném zemědělském podniku
FALTUSOVÁ, Tereza
Výživa dojnic výrazně ovlivňuje jejich užitkovost, zdravotní stav, plodnost a tak i ekonomický výsledek chovu. Zásadní pro výživu dojnic je kvalita objemných krmiv, která ovlivňuje náklady na krmnou dávku dojeného skotu. V práci byla hodnocena kvalita krmiv a její vlivy na vybrané ukazatele daného podniku během roku 2020. Hodnocení probíhalo v chovu holštýnského skotu v průměrném počtu 447 kusů dojnic. Podklady pro hodnocení byly rozbory krmiv a krmných komponentů, které byly v daném roce používány. Jak je již zmíněno výše, krmná dávka ovlivňuje i užitkovost dojnic. Správným obsahem živin (dusíkaté látky, energie, sacharidy, vláknina, tuky a minerální látky) v krmné dávce můžeme dosáhnout vyšších obsahů složek v mléce (tuk, bílkoviny a laktóza). Pokud je krmná dávka dobře sestavena, neobjevují se ve stádě ani zdravotní problémy (metritida, mastitida a kulhání dojnic). Kvalita krmiv, užitkovost a zdravotní stav stáda ovlivňují ekonomiku chovu. Základem krmné dávky byla objemná krmiva, která tvořila 54 % z celkové krmné dávky. Konkrétně kukuřičná siláž i bílkovinná siláž tvořily téměř 27 % sušiny krmiva. Složky v mléce vykazovaly průměrné hodnoty tuku 4,11 % a u bílkovin 3,46 %. Náklady na 1 l mléka v roce 2020 byly průměrně 9,52 Kč/1 l a výkupní cena mléka byla průměrně 8,69 Kč/1 l.
Optimalizace výživy a analýza vybraných ukazatelů produkce mléka
PAČESOVÁ, Kristýna
Základem vypracované diplomové práce byla výživa dojnic, která je ovlivněna kvalitou zejména konzervovaných objemných krmiv. Do zhodnocení úrovně výživy dojnic bylo zahrnuto také ustájení a napájení dojnic. Všechny ukazatele se sledovali v provozních podmínkách za roky 2019 a 2020. Optimalizace krmných dávek se týkala sestavení krmné dávky za účelem zvýšení užitkovosti. V obou sledovaných letech byla základem krmné dávky kukuřičná siláž. Ta v roce 2020 zastupovala 55 % objemných krmiv v krmné dávce a 43 % z celkové krmné dávky. Směsné krmné dávky pro dojnice v laktaci obsahovaly nižší sušinu (rok 2019 45 % a v roce 2020 43,58 %) a také nižší koncentraci energie. V souvislosti zvyšující se užitkovostí bylo navrhnuto zvýšení koncentrace NEL v krmných dávkách a udržení optimálních hodnot dusíkatých látek (rok 2020 162,5 g/kg sušiny) a vlákniny (NDF). Po zhodnocení mléčné užitkovosti byl statisticky prokázán vliv ročního období na obsah tuku a bílkoviny v mléce. Mezi lety 2019 a 2020 se průměrná denní užitkovost zvýšila o 1,91 l/dojnici. V roce 2019 byly náklady na litr vyprodukovaného mléka 8,43 Kč, v roce 2020 se podařilo náklady snížit na 7,52 Kč. Oba sledované roky byly ziskové, kdy se v roce 2020 zisk zvýšil o 7 368 Kč/dojnici/rok. Podnik měl nižší náklady na 1 dojnici, než je průměr v České republice. Následně nová krmná dávka byla nastavena na denní užitkovost 34,43 l mléka/dojnici. Krmná dávka byla obohacena o kukuřici ve formě CCM a melasu, naopak bylo vyřazeno krmivo GPS.
Základní aspekty výživy dojnic v průběhu laktace
KAZDA, Miloslav
Bakalářská práce se zabývá fázovou výživou dojnic v průběhu laktace. Je zde charakterizováno krmení dojnic v celém mezidobí. Práce obsahuje doporučené krmné dávky s optimálním zastoupením živin v různých obdobích laktace. Stručný popis je také věnován živinám, krmivům a nemocem zapříčiněným nesprávnou výživou.
Ověření vlivu přídavku ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) ve výživě dojnic v rané laktaci
NOVÁKOVÁ, Kateřina
Diplomová práce se zabývá ověřením vlivu přídavku expeleru ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) na zdravotní stav dojnic v období přípravy na porod, zlepšení průběhu kritického období v rané fázi laktace a omezení výskytu poporodních onemocnění ve vybraném chovu dojnic českého strakatého plemene.
Analýza farmy dojnic za účelem kontroly výživy, metabolismu a zdraví dojnic ve vztahu k užitkovosti
Šiklová, Veronika
Cílem diplomové práce byla kontrola managementu celého chovu, výživy, zdraví a užitkovosti dojnic ve vybraném podniku. Dále doporučení určitých opatření pro zlepšení situace podniku, jejich realizace a porovnání výsledků. Literární rešerše je zaměřena na charakteristiku výživy telat, jalovic a dojeného skotu. Popsány jsou možnosti kontroly výživy a metabolismu s využitím analýzy krmné dávky, výkalů, přežvykování, kondice, kontroly užitkovosti a obsahu mléčných složek. Praktická část zahrnuje popis podniku, analýzu stavu v dubnu roku 2018 a doporučená opatření pro zlepšení. Popsána jsou i provedená opatření na farmě zavedená v létě 2018. Chov je charakterizován údaji, jako jsou stavy skotu, reprodukční výsledky, zdravotní stav, průměrné nádoje za poslední roky a mléčné složky. Dále jsou zaznamenány změny, které na farmě v hodnoceném období proběhly. Porovnány a vyhodnoceny byly mj. živé hmotnosti dvou skupin telat s odlišnou výživou (skupina telat, kterým bylo podáváno od narození mléko a startér vs. skupina krmená pouze mlékem). Ve třech měsících života měla telata krmená mlékem a startérem statisticky významně vyšší hmotnosti oproti skupině, které byl startér zařazen až v období odstavu. Dojivost se po zavedení opatření zvýšila neprůkazně (p = 0,06), ale došlo k průkazným změnám ve složení mléka — zvýšení obsahu bílkoviny, tuku a močoviny. Vyhodnoceno bylo také porovnání nádoje a mléčných složek českého strakatého a holštýnského plemene. Dojnice holštýnského plemene příslušného stáda měly vyšší nádoj s nižším počtem somatických buněk. Mléko českých strakatých dojnic obsahovalo více bílkoviny i tuku. Dalšími analýzami bylo zjištěno, že v daném podniku dochází na konci laktace a v období stání na sucho k tučnění dojnic, bylo vyhodnoceno podezření na výskyt acidóz a nedostatečné homogenity směsné krmné dávky (díky rozdílné konzistenci výkalů dojnic ve stejné skupině, zastoupení hrubých částic krmné dávky bylo zvýšené, byl prokázán problém separace komponent krmné dávky při transportu pásovými dopravníky).
Vliv bílkovinných koncentrátů na obsah aminokyselin v mléce dojnic
Hubálková, Alžběta
Cílem tohoto pokusu bylo sledování vlivu přídavku bílkovinného koncentrátu na složení aminokyselin v mléce dojnic holštýnského plemene v ekologickém chovu. Do pokusu bylo zařazeno 20 dojnic, rozdělených do dvou skupin. Obě skupiny měly shodnou základní krmnou dávku skládající se z kukuřičné siláže, jetelotravní senáže (1. seč), travní senáže (1. seč), ozimé pšenice a jarního ječmene. Kontrolní skupina dojnic (n = 10) byla krmena pouze základní krmnou dávkou. Pokusné skupině byl ke kontrolní krmné dávce přidáván bílkovinný koncentrát v množství 1 kilogram na kus a den. Bílkovinný koncen-trát obsahoval sójové, lněné a slunečnicové pokrutiny. Celý pokus trval 30 dní. Odběr vzorků mléka pro stanovení koncentrace aminokyselin v mléce probíhal pravidelně kaž-dý desátý den. Přídavek bílkovinného koncentrátu zvýšil koncentraci kyseliny aspargové a glycinu (P < 0.05), u ostatních sledovaných aminokyselin nebyl vliv statisticky průkazný. Vzhledem k zjištěným výsledkům je pravděpodobné, že přídavek bílkovinného koncentrátu může ovlivnit koncentrace některých aminokyselin v mléce dojnic.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.